Mitkä oireet?

Homeopatian ehkä vaikein osa on oireiden ”lajittelu” tai ”kerääminen”, eli kun ihmisen oireita aletaan katsoa, havaita, kirjata, niin mitä tehdään ja miten näitä kootaan? Tätä kutsutaan repertorisoinniksi, tarkemmin sanoen ihmisen oireet kirjataan ”homeopaattisiksi otsikoiksi”. Otetaan juuri sen hetken tilanne, esim. kun kyseessä on akuutti tilanne: Kun on kaatunut ja polveen tullut haavoja, mustelmia, kipua, niin miten nämä kirjataan otsikoiksi? Kipu-pain mutta minkälaista ja missä kohtaa, mustelmia – ecchymoses, bruises – missä kohtaa? Ja haavoja – vuotavia, millaista erite on, onko haavat jo ehditty puhdistaa, tikata jne.?

Vuosisatoja on kerätty näitä ihmisten kaikkia monenlaisia ja erilaisia oireita eri tilanteissa ja ne on kerätty repertorioihin eli oirehakemistoihin eri otsakkeiden alle. Myös lääkeainekokeista on kirjattu ihmisten tuntemuksia, ajatuksia, unia, fyysisiä kokemuksia jne. näihin oirehakemistoihin. Tätä repertorisointia opiskellaan homeopatian opinnoissa ja tutkitaan, mitkä oireet ovat erityisen tärkeitä tässä nimenomaisessa tapauksessa. Mietitään, onko tämä tapaus krooninen vai onko kyseessä akuutti tilanne. Kuunnellaan henkilön kertomus, mitä mahdollisesti tapahtui juuri ennen sairastumista tai mitkä oireet haittaavat juuri nyt henkilön elämää.

Tällaista havainnointia ja kirjaamista harjoitellaan ja opiskellaan homeopatian filosofian mukaisesti vuoden verran Homeopatian perusteet-verkko-opintojen aikana akuuttien tilanteiden ja oireistojen osalta. Vuoden opintojen jälkeen syvennetään osaamista Homeopatian ammattiopinnoissa vielä kolmen vuoden ajan. Mm. laajennetaan kysymyksiä ihmisen koko historiaan ja kaikkeen kokemaan sekä elettyyn elämään, tämän hetkiseen oireistoon ja pyritään saamaan homeopaattinen kokonaiskuva juuri tässä hetkessä tällä yksilöllä. Eli repertorion anatomia-niminen kurssi kulkee meillä neljän vuoden ajan opinnoissa mukana, kaikki osa-alueet ja niihin liittyvät erityispiirteet opiskellaan oirekuvan löytämiseksi.

Kuulostaako repertorisointi haasteelliselta?

Kyllä, sitä se välillä todellakin on… Mitkä oireet ja miten löytää oikeita otsikoita? Tämä yksi osa-alue on keskeinen opittava, kun homeopaatti tekee ns. rakennehaastattelun, homeopaattisen kokonaisuuden hahmottamisen. Repertorisointiin on onneksi olemassa paljon erilaisia ohjelmia, jotka auttavat tämän haastattelun kääntämiseen ns. homeopatian otsikkotasolle. Homeopatiaopisto tekee yhteistyötä Zomeon Softwaren kanssa. Tämä yhteistyö tarkoittaa mm. yhteisiä Zoom-opintohetkiä Intiassa toimivien lääkärien kanssa. Näissä live-tilanteissa tai myös nauhoitteissa lääkärit kertovat, miten koota oireita yhteen, erotella tärkeimmät ja taas tiivistää yhden henkilön osalta kokonaisuudeksi. Näihin meillä myös opettajat tekevät käännöstyön suomeksi, joten englannin kielen oppimista tapahtuu tässä myös koko ajan.

Mitä repertorisointi kertoo?

Kun haastattelusta on repertorisointi tehty eli ns. oirekuva on koottu, niin alkaa seuraava työvaihe: repertorion antamien lääkeaineiden vertailu. Tähänkin ohjelma antaa apua, kertoo listalla olevien aineiden avainoireita sekä laajempia lääkeainekuvauksia luettavaksi ja mietittäväksi. Puhumme Homeopaattisesta Materia Medicasta eli lääkeaineopista. Näitä homeopaattisia lääkeaineita on monia tuhansia ja sieltä pitäisi osata valita se parhaiten tähän hetkeen sopiva.

Esimerkki – Acute injury and trauma

Luennoin Intiassa olleessa Zomeo Software tilaisuudessa Akuuteista aineista ja repertoriosta englanniksi tällä tallenteella: kesto noin 19min
https://youtu.be/SMC9RCOc1tE
Jos haluat diat suomeksi, niin laitathan viestiä koulutus@heleonni.fi niin laitan ne sinulle sähköpostitse.

Jos mitä vain kysyttävää Zomeo Softwaresta, repertorisoinnista tai homeopatian opinnot kiinnostavat, niin otathan yhteyttä?
Helena Pirttiniemi, puh 040 565 2566

#ZomeoInFinland

https://onlinehomeopathycourse.com/Course/Virtual-Tour-of-Zomeo-Software-&-Firefly-Mobile-App